Mitä kehitysvammatyö on?
Yksilöllistä tukea
Jokainen kehitysvammainen ihminen on erilainen ja tarvitsee tukea eri asioissa. Kehitysvamma-alan työntekijän tehtävä on tarjota sellaista tukea, mitä kukin tarvitsee. Työn tavoitteita voi kuvailla lyhyesti kolmen O:n säännöllä: osallistuminen, onnistuminen ja omat valinnat.
Osallistumisen tukeminen
Kehitysvammaiset ihmiset tekevät samanlaisia asioita kuin kaikki muutkin. He haluavat osallistua, harrastaa, liikkua ja tavata ystäviään. Työntekijän tehtävä on tukea kehitysvammaista henkilöä siten, että hän pystyy tekemään sitä mitä haluaa ja elämään oman näköistään elämää.
Onnistumisten tukeminen
Työntekijän tehtävä on tutustua kehitysvammaiseen henkilöön niin, että hän oppii tuntemaan, missä kukin on hyvä. Työntekijä tukee henkilön vahvuuksia ja taitoja.
Omat valinnat ja päätökset
Yksi tärkeimpiä kehitysvamma-alan työntekijän tehtäviä on tukea kehitysvammaisen henkilön mahdollisuuksia tehdä omia valintoja ja päätöksiä elämässään. Päätökset voivat olla pieniä arjen valintoja, kuten mitä ostan ruuaksi tänään, tai isoja asioita, kuten millaisessa paikassa haluan asua.
Rinnalla kulkemista
Harjoittelussa tai kesätyössä kehitysvamma-alalla vietät aikaa kehitysvammaisten ihmisten kanssa ja teet arkisia juttuja yhdessä. Voit osallistua yhteisiin keskustelutuokioihin, auttaa arjen askareissa kuten siivouksessa tai pyykinpesussa tai vaikkapa kaupassakäynnissä. Tai ehkä menette lenkille tai konserttiin yhdessä. Työpäivän sisältö riippuu siitä, mitä kyseinen henkilö tarvitsee ja mitä hän haluaa tehdä.
Monenlaista työtä
Kehitysvamma-alan työ- tai harjoittelupaikan voi löytää esimerkiksi ryhmäkodista, jossa asuu useampia kehitysvammaisia ihmisiä. Työpaikkasi saattaa olla myös esimerkiksi päivätoimintakeskus. Niissä tehdään esimerkiksi luovaa toimintaa, käsitöitä, harjoitellaan jokapäiväisen elämän taitoja, ulkoillaan ja tehdään erilaista virkistystoimintaa.
Tutustu rohkeasti kehitysvammatyön eri puoliin, ja ehkä juuri sinusta tulee jollekin se arjen tärkein tyyppi.